Nyheder til virksomheder
Udkast til styresignal - forvaltning af investeringsforeninger - investeringsrisiko - genoptagelse
29-04-2025

Skattestyrelsen ændrer på baggrund af EU-Domstolens dom i de forenede sager C-639/22 - C-644/22, praksis for pensionsordninger, der er garanterede (foruddefinerede) uden at være fuldstændigt garanterede. Fx ordninger med rente- eller ydelsesgaranti og mulighed, men ikke garanti, for bonus.

I forbindelse med pensionsordninger med en garanti til pensionskunderne, der ikke er fuldstændig, skal der ved stillingtagen til, om pensionsinstituttet/-ordningen kan anses for en investeringsforening, ske en konkret aftaleretlig vurdering af, om størrelsen af pensionsrettighederne og -ydelserne hovedsageligt afhænger af resultatet af pensionsinstituttets investeringer.

Praksis om, at pensionsordninger med betingede garantier på visse betingelser efter en konkret vurdering kan anses for ugaranterede pensionsordninger, ophæves. 

Indsætninger på bankkonto i Y1-land og ekstraordinær genoptagelse
29-04-2025

Sagen angik, om skatteyderen var skattepligtig af en indsætning på 500.000 (red.fjernet.valuta) (2.445.350 kr.) på hans bankkonto i Y1-land i 2016 og efterfølgende renteindtægter af beløbet i årene 2017-2020, og i bekræftende fald om skattemyndighederne havde haft grundlag for ekstraordinær genoptagelse.  

Retten fandt, at skatteyderen ikke havde bevist, at indsætningen ikke udgjorde skattepligtig indkomst efter statsskattelovens § 4. Retten lagde vægt på, at de afgivne forklaringer og fremlagte erklæringer, om at det indsatte beløb tilhørte skatteyderens tante, ikke var tilstrækkeligt bestyrket af objektive kendsgerninger.   

Retten tiltrådte endvidere skattemyndighedernes ekstraordinære genoptagelse af skatteyderens skatteansættelser, jf. skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 5. Retten henviste til, at det var groft uagtsomt, at skatteyderen ikke havde oplyst skattemyndighederne om indsætningen, idet der var tale om et betydeligt beløb med løbende renteindtægter, som havde henstået på konti i Y1-land i flere år. Desuden henviste retten til, at reaktionsfristen på 6 måneder efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, 1. pkt., først løb fra det tidspunkt, hvor skatteyderen oplyste, at det ikke var muligt at fremskaffe yderligere dokumentation vedrørende indsætningen på skatteyderens konto.  

Skatteministeriet blev herefter frifundet. 

Chokoladeafgift - sukkervarer - glasurprodukter - fast administrativ praksis
29-04-2025

Sagen angik i første række, om to glasurprodukter var afgiftspligtige efter chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4, som "sukkervarer af enhver art". I anden række angik sagen, om der i afgiftsperioden eksisterede en fast administrativ praksis, hvorefter glasur som vareart, faldt udenfor det afgiftspligtige vareområde i chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4.   

  

Retten udtalte, at afgiftspligten beror på en konkret helhedsvurdering, hvor der lægges afgørende vægt på sammensætningen af produktet og produktets karakter efter forarbejdningen.   

  

Retten fandt, at de to glasurprodukter var afgiftspligtige. Retten lagde ved sin vurdering vægt på, at glasurprodukterne var forarbejdede produkter, der ud over glukosesirup og sukker bestod af bl.a. farvestoffer, emulgatorer og surhedsregulerende midler.   

  

Skatteyderen havde ikke påvist eksistensen af en fast administrativ praksis, hvorefter glasur som vareart faldt udenfor afgiftspligten i chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4. 

Momslovens § 12 - ikke pligt til at betale importmoms af varer, som var unddraget toldtilsyn ved indførslen til Danmark fra Y2-land, da varerne ikke var blevet optaget i Unionens økonomiske kredsløb, idet de var udført til Y3-land
29-04-2025

Importafgiftspligtige varer i form af navnlig en løfteramme til olieboringsudstyr, der var indført til Danmark fra Y2-land, var ved indførslen - hvad der var ubestridt for landsretten - blevet unddraget toldtilsyn, og som følge heraf opstod der toldskyld for appellanten, jf. artikel 203, stk. 1, i EF-toldkodeksen. Spørgsmålet for landsretten var, om der kunne opkræves importmoms af varerne.  

Østre Landsret fandt på baggrund af en samlet konkret bevismæssig vurdering af de fremlagde oplysninger, herunder oplysninger fremlagt for landsretten, at appellanten - et Y-land speditionsfirma - havde godtgjort, at varerne ikke var blevet optaget i Unionens økonomiske kredsløb, jf. hertil EU-Domstolens dom i sag C-26/18, Federal Express, da varerne måtte anses for udført fra Y1-kommune, Y4-land til Y3-land. Der kunne derfor ikke opkræves importmoms af varerne i medfør af momslovens § 12 (ændring af SKM2023.327.BR

Beskatning ved overførsler til bankkonto - gældsforhold - grov uagtsomhed
29-04-2025

Sagen angik, om appellanten skulle beskattes af midler, som blev overført til hans bankkonto, og som han beholdt og benyttede til sit privatforbrug i indkomstårene 2008-2010, 2012 samt 2014-2016. Det var appellantens standpunkt, at de penge, han beholdt, udgjorde lån.   

Landsretten tiltrådte, at der under de foreliggende, usædvanlige omstændigheder påhvilede appellanten en skærpet bevisbyrde for, at pengene udgjorde lån og ikke skattepligtig indkomst. Landsretten tiltrådte, at appellanten ikke havde løftet bevisbyrden for, at der forelå et reelt gældsforhold.   

For indkomståret 2009 gjorde appellanten særligt gældende, at forhøjelsen skulle nedsættes, fordi en del af pengene ikke var beholdt og anvendt af ham, men overgivet kontant til tredjemand. Landsretten tiltrådte, at appellanten ikke havde godtgjort, at pengene skulle være overdraget til tredjemand.   

Landsretten tiltrådte desuden, at betingelserne for ekstraordinær genoptagelse var opfyldt, jf. skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 5, jf. stk. 2, samt at appellanten ikke havde opnået en retsbeskyttet forventning om, at pengene ikke skulle selvangives.   

Landsretten stadfæstede derfor byrettens dom om frifindelse af Skatteministeriet.

Udbyttebeskatning - overførsler til udenlandske personer og selskaber
29-04-2025

Sagen angik, om appellanten skulle udbyttebeskattes af ca. 72 mio. kr., som i årene 2008-2012 var overført fra appellantens danske selskab primært via en anden person til en række beløbsmodtagere. Der var tale om i alt 501 overførsler til 123 forskellige beløbsmodtagere i udlandet.  

Landsretten tiltrådte, at appellanten ikke havde godtgjort, at pengeoverførslerne var sket som udlån eller til investering i et udenlandsk selskab eller i øvrigt sket i det danske selskabs interesse. 

Østre Landsret havde tidligere i en sag om konkurskarantæne for den person, som pengene primært var overført via, lagt til grund, at der gennem en årrække var investeret et større millionbeløb i det udenlandske selskab. Landsretten bemærkede hertil, at kendelsen i konkurskarantænesagen ikke kunne tillægges bevismæssig betydning i den foreliggende sag, som er af en anden karakter.   

Landsretten stadfæstede på den baggrund byrettens dom om frifindelse af Skatteministeriet. 

Indsætninger på bankkonti - Skærpet bevisbyrde
29-04-2025

Sagen drejer sig om, hvorvidt indsætninger på i alt 670.000 kr. i indkomstårene 2017-2019 fordelt over kontantindsætninger, Mobilepay-indsætninger samt almindelige bankoverførelser udgør skattepligtig indkomst, eller skattefrie lån/gaver fra familiemedlemmer.  

Landsretten anførte, at betalinger fra appellanten til dennes søster først blev foretaget efter skattesagens opstart, ligesom tro- og loveerklæringer og lånebeviser blev udarbejdet på dette tidspunkt.   

Appellanten havde ikke løftet sin skærpede bevisbyrde for, at de pågældende indsætninger udgjorde lån.  

Landsretten stadfæstede dermed byrettens frifindende dom (SKM2023.539.BR).  

Landsretten tiltrådte desuden, at der ikke var grundlag for at anse nogen del af indsætningerne for at være gaver fra appellantens forældre.

Ekstraordinær genoptagelse - korrektion af ejendomsværdiskat grundet systemfejl
28-04-2025

Sagen angik spørgsmålet om, hvorvidt to skatteyderes ejendomsværdiskat korrekt var blevet forhøjet for indkomstårene 2018-2020.

Skatteyderne gjorde gældende, at skattemyndighederne uberettiget havde ansat nye ejendomsværdier ved beregningen af den ændrede ejendomsværdiskat. 

Det var ubestridt, at de relevante frister for ændring af skatteansættelse var iagttaget, herunder skatteforvaltningslovens § 20 (om agterskrivelse), § 26 (om ordinær ansættelse) og § 27 (om ekstraordinær ansættelse). Retten fandt således ikke, at der var grundlag for at tilsidesætte Skattestyrelsens forhøjelse af skatteydernes ejendomsværdiskat for indkomstårene 2018-2020, idet der var foretaget en korrekt opkrævning for de indkomstår, hvor det af fristmæssige årsager var muligt. 

Retten bemærkede i den forbindelse, at der ikke var noget i forløbet, der havde givet skatteyderne føje til at antage, at Skattemyndighederne havde ændret ejendomsvurderingen og dermed beskatningsgrundlaget, ligesom det, der er anført i Skattestyrelsens brev af 28. november 2021 til den ene af skatteyderne om begrundelsen for den ændrede skatteansættelse, heller ikke kunne føre til en anden bedømmelse. 

Skatteministeriet blev på den baggrund frifundet.

Indberetningsvejledning DAC7 2024
25-04-2025

Vejledningen handler om obligatorisk indberetning af sælgeres indtægter tjent via en platform for kalenderåret 2024. Vejledningen gælder også for de enkeltmandsvirksomheder der har valgt frivilligt at lade sig registrere som indberettende platformsoperatører.

Vejledningen gælder for virksomheder, der stiller en digital platform til rådighed for brugere, og som gør det muligt at:

  •          Sælge varer
  •          Udleje uflyttelig ejendom 
  •          Udleje enhver form for transportmiddel
  •          Udføre personlige tjenester

Indberetningspligten følger reglerne i skatteindberetningsloven (lovbekendtgørelse nr. 15 af 8. januar 2024 om skatteindberetning med senere ændringer). 
Indberetningen om sælgeres indtægter tjent via en platform følger reglerne i skatteindberetningslovens § 43 samt bekendtgørelse nr. 1253 af 6. september 2022, om platformoperatørers indberetningspligt vedrørende sælgere og udlejere.

Ikke godkendt fradrag for købsmoms - Indkøb af diamant - Passiv kapitalanbringelse
25-04-2025

Sagen angik, om et selskab var berettiget til fradrag for indgående moms på 169.000 kr. vedrørende køb af en diamant. Selskabets aktivitet var at eje og forvalte kapitalandele i dattervirksomheder og associerede virksomheder og placering af likvide midler og investering i andre værdipapirer. Landsskatteretten bemærkede, at en aktivitet med køb, besiddelse og salg af kapitalandele ikke udgjorde økonomisk virksomhed og ikke var omfattet af momslovens anvendelsesområde, da afkastet herfra fulgte af ejendomsretten til godet og ikke fra gennemførelse af afgiftspligtige transaktioner, jf. momslovens § 3, stk. 1, og § 4, stk. 1. Selskabet havde ikke indkøbt eller solgt andre investeringsobjekter i registreringsperioden. Landsskatteretten fandt, at selskabets aktivitet med køb og salg af investeringsobjekter var passiv kapitalanbringelse og ikke udgjorde økonomisk virksomhed. Det var således med rette, at Skattestyrelsen ikke havde imødekommet selskabets anmodning om fradrag for indgående moms på 169.000 kr., og Landsskatteretten stadfæstede Skattestyrelsens afgørelse.

En almennyttig forenings anmodning om delvis momskompensation for købsmoms blev ikke imødekommet
25-04-2025

Landsskatteretten fandt, at en almennyttig forening godkendt efter ligningslovens § 8 A ikke havde godtgjort, at udgifter til købsmoms var afholdt af foreningen i forbindelse med foreningens momsfri almenvelgørende aktiviteter, jf. § 1, stk. 1, i bekendtgørelse om momskompensation til velgørende foreninger mv. Landsskatteretten lagde vægt på, at de pågældende fakturaer var udstedt til og betalt af en anden juridisk person og stadfæstede Skattestyrelsens afgørelse.

Beskatning af værdi af fri bil - Betingelser for skattefrihed - Splitleasing
25-04-2025

Skattestyrelsen havde truffet afgørelse om, at en ansat i et selskab skulle beskattes af fri bil i indkomståret 2020, idet betingelserne for at opnå skattefrihed ved indgåelse af en splitleasingaftale ikke ansås for at være opfyldt. Landsskatteretten fandt, at der ikke var truffet en afgørelse overfor selskabet, der kunne påklages efter skatteforvaltningslovens § 35 a, stk. 1, idet der ikke var skattemæssige konsekvenser for selskabet, ligesom Skattestyrelsen ikke havde pålagt selskabet af indberette værdien af fri bil til e-indkomst.

Råstofafgift - Afgiftspligt - Landindvinding - Strandfodring
25-04-2025

Et interessentskab skulle betale råstofafgift af indvundet sand og af importeret sand og sten til brug for etablering af kystbeskyttelse. Råstofferne blev indvundet og importeret af interessentskabet med henblik på at skulle anvendes til anlægsarbejder til opfyldelse af en kontrakt mod vederlag. Interessentskabet foretog derfor erhvervsmæssig indvinding og import af råstofferne. Interessentskabets indvinding og import af råstofferne var derfor afgiftspligtig i henhold til affalds- og råstofafgiftslovens § 1, stk. 1, henholdsvis § 2, stk. 1. Det forhold, at anlægsarbejderne havde et samfundsmæssigt formål kunne ikke føre til, at indvindingen og importen ikke var erhvervsmæssig. Det kunne heller ikke føre til et andet resultat, at anlæggene senere vil kunne nedlægges, og at råstofferne herefter vil kunne anvendes til andre formål. Råstofferne blev ikke anvendt til strandfodring, og indvindingen var derfor ikke fritaget for afgift efter affalds- og råstofafgiftslovens § 6, nr. 1. Landsskatteretten stadfæstede derfor Skatterådets bindende svar.

Registreringsafgift - Køretøjet er anvendt til privat kørsel i strid med reglerne om afgiftsfritagelse som mandskabsvogn
24-04-2025

Sagen angik, at Motorstyrelsen havde opkrævet et selskab registreringsafgift for et køretøj under henvisning til, at mandskabsvognen var anvendt til privat kørsel. Seks af selskabets medarbejdere blev på vej fra Polen tilbage til Danmark stoppet i mandskabsvognen. På kontroltidspunktet befandt sig udelukkende private genstande i mandskabsvognens varerum i form af tasker, poser, kufferter, kasser med fødevarer og vandflasker. Selskabet oplyste, at mandskabsvognen havde været i Polen til reparation, og gjorde gældende, at der var tale om hjemtransport af mandskabsvognen efter reparation, ligesom selskabet bestred, at medarbejderne havde været på ferie i Polen. Landsskatteretten anførte, at anvendelsen af mandskabsvognen på kontroltidspunktet var afgørende, og det ikke havde afgørende betydning, hvordan mandskabsvognen var kommet til Polen. Retten lagde til grund, at medarbejderne var på vej hjem efter endt ferie i Polen, og retten fandt herefter, at kørsel til Danmark efter endt ferie i Polen, hvor der udelukkende befandt sig private genstande i mandskabsvognens varerum, var privat personbefordring, der ikke var foretaget i selskabets interesse, og dermed var i strid med betingelserne for afgiftsfrihed, jf. registreringsafgiftslovens § 2, stk. 1, nr. 9. Mandskabsvognen havde dermed været anvendt på færdselslovens område i strid med betingelserne for afgiftsfritagelse, og køretøjet skulle derfor i henhold til registreringsafgiftslovens § 2, stk. 3, afgiftsberigtiges. Da selskabet også hæftede solidarisk for afgiften efter registreringsafgiftslovens § 20, stk. 5, stadfæstede Landsskatteretten herefter Motorstyrelsens afgørelse.

Nedsættelse af godtgørelse af elafgift - Elforbrug til varmepumper i produktionslokale
24-04-2025

Sagen angik et selskab, som havde fået nedsat godtgørelsen af elafgift, fordi selskabet havde brugt el til reversible varmepumper. Skattestyrelsen havde ikke ved nedsættelsen af elafgiftsgodtgørelsen taget højde for, at selskabet havde betalt afgift af gas til opvarmning. Landsskatteretten hjemviste afgørelsen, således at Skattestyrelsen kunne foretage en ny opgørelse af kvadratmeterafgiften, hvori der blev givet fradrag for dokumenterede udgifter til afgift af gas, som selskabet havde brugt til opvarmning, jf. dagældende elafgiftslovs § 11, stk. 7, 2. pkt.

Hævninger - Lån fra tredjemand - Udloddede udbytter - Lån eller gave - Cirkulært lånearrangement
24-04-2025

Sagen angik bl.a., om klageren skulle beskattes af et lån som aktionærlån efter ligningslovens § 16 E. Klageren havde optaget et lån på 2 mio. kr. fra et selskab (G1 ApS). Samme dag havde G1 ApS lånt 2 mio. kr. af klagerens indirekte helejede selskab (selskabet). Landsskatteretten konstaterede, at der var sammenhæng mellem beløbet og datoen på lånet fra selskabet til G1 ApS og på lånet fra G1 ApS til klageren, og der var ikke stillet betryggende sikkerhed for lånene. Selvom det ikke fremgik af aftalernes ordlyd, anså Landsskatteretten låneaftalerne for at være indbyrdes afhængige, særligt henset til at låneaftalerne udlignede hinanden i indkomståret 2016. Det var uden betydning, at låneaftalerne fremtrådte som to selvstændige aftaler. Selskabet havde således stillet midler til rådighed for klageren, og forholdet blev anset for at være et cirkulært lånearrangement, hvorfor ligningslovens § 16 E fandt anvendelse, jf. SKM2019.377.ØLR. Klageren var dermed skattepligtig af lånet på 2 mio. kr., jf. ligningslovens § 16 E, og beløbet skulle beskattes som udbytte, jf. ligningslovens § 16 A. Landsskatteretten stadfæstede derfor denne del af den påklagede afgørelse.

Ny aftale med USA om fortolkning af definitionen af pensionskasser - styresignal
23-04-2025

Ved aftale af 25. marts 2025 er der mellem de kompetente myndigheder i Danmark og USA indgået aftale om, hvad der skal anses for omfattet af definitionen af en pensionskasse i artikel 10, stk. 3, litra c, og artikel 22, stk. 2, litra e, i dobbeltbeskatningsoverenskomsten (DBO’en) med den virkning, at kildeskatten på udbytte til pensionskassen skal bortfalde.

Fortolkningen betyder, at danske pensionskasser ikke skal betale kildeskat af aktieudbytte i USA, når de investerer via en dansk kontoførende investeringsforening, der alene eller næsten udelukkende drives med henblik på at foretage investeringer til fordel for pensionskasser. Amerikanske pensionskasser med investeringer via tilsvarende underliggende investeringsenheder skal samtidig ikke betale kildeskat i Danmark.

Aftalen om fortolkningen anses som en præcisering af den eksisterende DBO. Aftalen får derfor virkning for udbytter udbetalt den 1. februar 2008 eller senere.

Aftalen medfører ikke ændringer for pensionskasser, der investerer direkte i danske eller amerikanske aktier.

Styresignalet indeholder vejledning om, hvornår og hvordan man kan tilbagesøge for meget indeholdt kildeskat. Der er både vejledning til pensionskasser eller -ordninger, hjemmehørende i USA, som har investeret i danske aktier via en investeringsenhed omfattet af aftalen og til pensionskasser mv. hjemmehørende i Danmark, som har investeret i amerikanske aktier via en kontoførende investeringsforening omfattet af aftalen.  

Aftale med USA om pensionskassers investeringer via investeringsenheder
23-04-2025

Ved aftale af 25. marts 2025 er der mellem de kompetente myndigheder i Danmark og USA indgået aftale om, hvad der skal anses for omfattet af definitionen af en pensionskasse i artikel 10, stk. 3, litra c, og artikel 22, stk. 2, litra e, i dobbeltbeskatningsoverenskomsten (DBO’en) med den virkning, at kildeskatten på udbytte til pensionskassen skal bortfalde.

Fortolkningen betyder, at danske pensionskasser ikke skal betale kildeskat af aktieudbytte i USA, når de investerer via en dansk kontoførende investeringsforening, der alene eller næsten udelukkende drives med henblik på at foretage investeringer til fordel for pensionskasser. Amerikanske pensionskasser med investeringer via tilsvarende underliggende investeringsenheder skal samtidig ikke betale kildeskat i Danmark.

Aftalen om fortolkningen anses som en præcisering af den eksisterende DBO. Aftalen får derfor virkning for udbytter udbetalt den 1. februar 2008 eller senere.

Aftalen medfører ikke ændringer for pensionskasser, der investerer direkte i danske eller amerikanske aktier.

Omberegning af grundværdi - fejl i basisår
22-04-2025

Sagen vedrørte, hvorvidt der var grundlag for hjemvisning af vurderingsmyndighedernes omberegnede grundværdiansættelser af 1. oktober 2016 af tre forskellige ejendomme efter den dagældende vurderingslov. Det var uomtvistet i sagen, at vurderingsmyndighederne ved en fejl i forbindelse med grundværdiansættelserne pr. 1 oktober 2016 havde henvist til en udstykket ejendoms omberegnede grundværdi pr. 1. oktober 2011, ligesom det var en fejl, at de tre ejendommes basisår blev fastsat til 2010. Basisåret for grundværdiansættelsen af de tre ejendomme pr. 1. oktober 2016 skulle rettelig have været 2013.

Skatteministeriet gjorde under sagen gældende, at der, trods disse fejl, ikke var grundlag for hjemvisning af det udøvede skøn, idet vurderingsgrundlaget var det samme, uanset om vurderingsmyndighederne i skønnet havde taget udgangspunkt i basisår 2010 eller 2013.

Retten udtalte, at sagsøgeren ikke havde anført nogen konkrete forhold til støtte for, at de tre ejendommes omberegnede grundværdi konkret skulle være forkert, ligesom sagsøgeren ikke havde anført noget til støtte for, at fejlene skulle have haft eller i fremtiden skulle kunne få skattemæssig betydning for sagsøgeren. På den baggrund fandt retten, at det ikke var godtgjort, at det forkerte grundlag, som lå til grund for vurderingsmyndighedernes grundværdiansættelse, var egnet til at påvirke grundværdiansættelsen, eller at værdiansættelsen konkret var åbenbar urimelig.

Skatteministeriet blev herefter frifundet.

Indsætninger på konto - skattepligtig indkomst
22-04-2025

Sagen angik, hvorvidt en række indsætninger på skatteyderens bankkonto i 2015 og 2016 udgjorde skattepligtig indkomst. Sagen angik desuden, om skatteyderen skulle beskattes af udgifter afholdt af selskabet.   

Retten fandt, at indsætningerne udgjorde skattepligtig indkomst, og at skatteyderen var skattepligtig af udgifter, der var afholdt af skatteyderens selskab, idet disse udgifter ansås for at være af privat karakter.   

Skatteministeriet blev derfor frifundet.